Traditionele parket of legklare parket: wat is het beste?

Hoe kies je tussen traditionele parket of legklare parket? Beide varianten hebben voor- en nadelen en eigenlijk is de conclusie eenvoudig: je keuze hangt af van het budget, je persoonlijkheid en de termijn die je voor ogen hebt.

 

Globaal gezien zou je traditionele parket kunnen vergelijken met een ambachtelijke, handgemaakte schoen. Legklare parket is eerder te vergelijken met een confectieschoen in hogere productie. Voor beide types valt iets te zeggen. Hieronder maakten wij voor jou de vergelijking.

 

traditioneel-parket-oudeteak-onbewerkt-affligem

 

Traditionele parket

 

Zoek je een vloer waarmee je voor de rest van je leven gerust bent? Dan is traditionele parket ideaal, want het gaat levenslang mee. Herstellen en bijwerken gaat relatief gemakkelijk.

 

Ook schuren en opnieuw behandelen is geen probleem bij massief parket. Je kan dat in principe oneindig blijven doen, terwijl je legklare parket maar 1 à 2 keer kunt schuren. Als je dus denkt op lange termijn, kies je best voor traditionele parket.

 

Het nadeel van traditionele parket? Aan die duurzaamheid hangt een prijskaartje. Maar als je kijkt naar de spreiding van de kosten over de jaren, kom je uiteindelijk niet noodzakelijk duurder uit.

 

Een ander interessant aspect dan. Ben je een creatief persoon die graag iets nieuws probeert? Dan is traditionele parket interessant. Je kan er origineler mee uit de hoek komen en de planken meer aanpassen aan je ideeën.

 

Denk bijvoorbeeld aan een boordplank rondom je vloer. Met traditionele parket kan je de planken mooi laten aansluiten. Dat is moeilijker met legklare parket.

 

Legklare parket

 

Doorgaans is legklare parket budgetvriendelijker. De uitstraling van de vloer is niet zo warm en intens als traditionele parket, maar ook mooi en stijlvol. Toch bestaat er ook legklare parket met quasi dezelfde uitstraling als traditionele parket. Alleen leunt de prijs daarvan dan ook meer naar die van massief parket.

 

Dan heb je nog de kleur. Bij legklare parket wordt de bovenste houtlaag volledig gepigmenteerd, waardoor je een diepere tint krijgt. Dat is een effect dat je met traditionele parket niet kunt bereiken.

 

Ten slotte heb je de duurzaamheid nog. Plaats je legklare parket en moet je 10 jaar later een herstelling doorvoeren? Dan is de kans groot dat je de volledige vloer moet vervangen. Want de lamellen van legklare parket veranderen om de zoveel jaar, zowel qua dikte als qua breedte.

 

Zo waren de meeste planken vroeger 15mm dik, vandaag is dat nog 14mm. Vroeger was de toplaag 4mm dik, nu is dat vaak nog 3,6mm. Ook de breedte van de planken kan soms met enkele milimeters wijzigen.

 

De conclusie? Zowel legklare parket als massief parket zijn mooie opties als je een houten vloer wilt. Denk op voorhand goed na over wat je belangrijk vindt en dan maak je gemakkelijker de juiste keuze.