Hoeveel kost parket

Parket krijgt wel eens standaard het etiket ‘duur’ opgekleefd. Onterecht, want parket heb je in alle prijsklassen. Hoeveel je betaalt voor je houten vloer hangt af van de houtsoort, het legsysteem en de afwerking. Ook smaak speelt een rol. 

Meerlagig of massief 

Algemeen is meerlagig parket budgetvriendelijker dan massief parket. ‘Massief’, dat wil zeggen een volledig houten vloer. Een meerlagige vloer heeft een volhouten toplaag, maar de onderlaag is uit multiplex. De kwaliteit en dikte van de planken – en dus ook de prijs – verschilt naargelang type en herkomst. De uitstraling van meerlaags parket is wat minder intens, maar blijft ook mooi en stijlvol. 

Legklaar of arbeidsintensief 

De plaatsingskosten van meerlaags parket tegenover een massiefhouten vloer verschillen. Enerzijds vereist het plaatsen van traditioneel parket behoorlijk wat deskundigheid. Onderaan wordt een onderparket gelegd van mozaïekeik, acht millimeter dik. Daarop komen planken van eveneens bijna een centimeter. Die worden gelijmd en genageld. Ten slotte wordt het hout geschuurd en bewerkt. 

Het leggen van meerlaags parket gaat een stuk sneller. Op een dag kan een beroepsplaatser ongeveer vijfentwintig vierkante meter plaatsen. Bij massief parket is dat ongeveer zeven vierkante meter. Logisch dat dit verschil in arbeid zich ook weerspiegelt in het factuur. 

Eerste keuzehout of rustiek 

Het uitzicht van je houten vloer bepaalt mee de kostprijs. De prijs van zogenaamd ‘eerste keuzehout’ ligt hoger dan die van de rustieke variant. Rustieke planken komen erg mooi tot hun recht in een landelijk interieur. Knopen en groeven storen niet, integendeel, ze geven mee karakter aan de vloer. In een modern, strak interieur wordt vaak gekozen voor eerste keuzehout. Dit uitgeselecteerde hout is effen en heeft geen knopen. Maar het is dus ook wat duurder. 

Rechtlijnig of met motief 

Helemaal weg van parket in dambordstructuur, in visgraatverband of in Hongaarse punt? Een eigen decoratief idee? Alles is mogelijk. Maar elk motief heeft ook zijn prijskaartje. De standaardregel? Extra uren voor installatie en productie betaal je ook. Al hoeft dat je er hoegenaamd niet van te weerhouden om jouw unieke patroon te laten vormgeven door een professional…