Het verschil tussen meerlagig en drielagig parket

Je hoort vaak spreken over allerlei soorten parket: massief parket, klassiek parket, legklaar parket, meerlagig parket, drielagig parket … In dit artikel ontdek je alvast wat het verschil is tussen meerlagig parket en drielagig parket. Beide soorten lijken op elkaar, maar toch zijn ze niet hetzelfde.

 

meerlagig-parket-eik-rustiek 26 cm breed-handgeschraapt-geolied-westende

 

Drielagig parket

 

In 1947 werd voor het eerst drielagig parket gemaakt. Dat gebeurde in Telemark, Noorwegen. Daarmee was de basis gelegd van de latere meerlagig parket, ook wel legklare parket genoemd.

 

In drielagig parket is het hout als volgt opgebouwd:

 

  1. Vanonder heb je een zogenaamde treklaag, de basis eigenlijk. Die bestaat uit houten latten die in de lengte geplaatst zijn.
  2. Daarbovenop ligt de tweede laag. Die bestaat uit dwarse, houten latten om de structuur te verstevigen.
  3. Tot slot heb je dan de derde laag: de afwerking. Ook die bestaat uit houten latten die in de lengte gelegd zijn.

 

Drielagig parket is eigenlijk de meest stabiele soort, want de dwarse latten houden de plank 100% vlak. Bij meerlagig parket bestaat die tussenlaag niet en dan kan de plank gaan bollen.

 

Fabrikanten van drielagig parket maken hun product volledig zelf. Zowel de treklaag, dwarse laag als afwerkingslaag worden inhouse geproduceerd. Zo waken ze over de kwaliteit.

 

Meerlagig parket

 

Meerlagig parket bestaat uit 5, 7, 9 of zelfs meer lagen. Het zijn in feite multiplex-planken en het aantal lagen is altijd onpaar. Daar bovenop wordt dan een toplaag gelijmd, de afwerkingslaag die ook de uitstraling van de vloer bepaalt.

 

Fabrikanten van meerlagig parket maken hun product niet volledig zelf van A tot Z. Dat maakt de productie ervan eenvoudiger. De fabrieken kopen extern multiplex-platen aan en lijmen daar de eindlaag op.

 

Beoordeel het verschil zelf

 

Benieuwd naar het verschil in effect tussen meerlagig en drielagig parket? Kom gerust een kijkje nemen in onze showroom. Onze vakmensen geven graag meer uitleg over hoe beide producten toegepast worden.